Alkmaar en Zuid-Korea vinden elkaar in de energietransitie
Bijna vierhonderd jaar geleden strandde de Rijper zeeman Jan Janszoon Weltevree in Zuid-Korea. Voor Korea was hij de eerste kennismaking met de westerse wereld maar ook gaf hij de aanzet voor een lange historische connectie met de regio Alkmaar. Bijna vierhonderd jaar later hebben de twee landen elkaar opnieuw gevonden als twee van de grootste koplopers in innovatieve technieken als het gaat om energietransitie.
Ambassadeur Yeondoo Jeong
(Foto: Ed van de Pol)Alkmaar en Zuid-Korea vinden elkaar in de energietransitie
Om de onderlinge kennis uit te wisselen en wellicht openingen te vinden voor nauwere samenwerking nodigde de gemeente Alkmaar vorige maand de Koreaanse ambassadeur in Nederland, de heer Yeondoo Jeong, uit voor een bezoek aan het Alkmaarse stadhuis. Om met wethouder Pieter Dijkman, in de functie van loco-burgemeester, en de twee CEO’s van InVesta en SCW Systems, Peter Simões en Gerard Essing, hierover van gedachten te wisselen. “Very impressed”, schoof de ambassadeur na zijn meeting aan voor een gesprek met RAM, waarbij hij zijn enthousiasme over het technologisch niveau in de regio Alkmaar niet onder stoelen of banken stak.
Zeer onder de indruk van het technologisch niveau in de regio Alkmaar
“Het was een geweldige meeting”, steekt hij van wal. “En bijzonder te constateren dat deze regio, met zo’n 600.000 inwoners, zo enorm geavanceerd is in innovatieve technologie, en zo actief bezig met de klimaatverandering en het omlaag brengen van emissies; ik ben erg onder de indruk!”
Korea spant zich enorm in om te voldoen aan de globale doelstelling om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. In 2019 wees het land drie pilotsteden aan die volledig gaan draaien op waterstof. Onlangs nog werd daar een vierde stad aan toegevoegd. Daarnaast is er in Korea in 2020 de Hydrogyn Economy Law aangenomen, om het gebruik van waterstof te ondersteunen en nieuwe technologie te stimuleren, en is onlangs de Hydrogen City Support Law ingediend. “Wij promoten actief de overgang naar een klimaatneutrale samenleving gebaseerd op een waterstofeconomie en duurzame energie”, onderstreept Yeondoo Jeong. “Ons streven is om ’s werelds beste waterstof toegepaste land te worden. Momenteel zijn er in Korea al 81 waterstof laadstations en zijn er ruim 12.000 waterstof auto’s geregistreerd, dus we zitten op de juiste weg.”
Focus op voorraad duurzame energie
Om deze missie te benadrukken wil Korea begin volgend jaar tien oude kolencentrales sluiten en nog eens twintig rond 2034. “Daarnaast focussen we ook op de voorraad duurzame energie. We willen voor medio 2030 de capaciteit van zonne-energie tot drie keer verhogen, en van windenergie 14 keer. Tegen die tijd zal het dominante type energiecentrale in Korea een duurzame, groene centrale zijn.”
De combinatie van investeren in waterstofindustrie en het uitbreiden van de natuurlijke energiebronnen vindt de ambassadeur ook terug in Alkmaar. Hier wordt flink gebouwd aan het Energy Innovation Park waar InVesta een nieuw onderkomen vindt. Ook in Alkmaar opende overigens in 2019 het eerste waterstof laadstation in Nederland.
Hoe kunnen Korea en Nederland hierin van elkaar leren en samen verder bouwen?
“Korea is koploper in de toepassing van waterstof, zo zijn ook de meeste waterstof auto’s in Nederland van Koreaanse makelij”, geeft Yeondoo Jeong aan. “Maar er is meer inspanning nodig in productievolume, voorraadstabiliteit, betaalbaar prijsniveau, transport, veiligheid en een uitbreiding van de toepassingen van waterstof. Ook Nederland heeft al vroeg geïnvesteerd in waterstofindustrie en heeft veel ervaring en kennis op dit gebied. Het niveau van technologie is in beide landen heel hoog. Ik denk dat Korea en Nederland aanvullend zijn en zeker van elkaar kunnen leren waar het gaat om voorraad en toepassingen. Het Alkmaarse waterstof station is deel van het DUWAAL project dat windenergie, waterstofproductie en gaspijpleidingen met elkaar verbindt. Bij een volgend bezoek zou ik graag de laadstations, de waterstofproductie en distributiefaciliteiten in Alkmaar bezoeken. Het gesprek van vandaag is een goede gelegenheid om het vanuit onze ambitie breder te trekken en nog meer samen te werken.”
Het gesprek van vandaag is een goede gelegenheid om het vanuit onze ambitie breder te trekken en nog meer samen te werken
Intensieve handelscontacten
Samenwerken in de energietransitie is een extra bouwsteen bovenop de al bestaande intensieve handelscontacten tussen Zuid-Korea en Nederland. Ye4ondoo Jeong: “Nederland is voor Korea de derde grote handelspartner in de EU, terwijl Korea het tweede belangrijke land in Azië is voor de Nederlandse export, na China. Waar in Nederland iedereen de merken Samsung, Hyundai en LG Electronics wel kent, zo zijn in Korea ook veel Nederlandse merken populair. We kennen bijvoorbeeld Heineken bier, Unilever en haar producten, Philips ... De laatste jaren zijn de halfgeleiders steeds belangrijker geworden, van Nederlandse bedrijven als ASML en NXP. Deze twee spelen een belangrijke rol in de wereldwijde halfgeleidersindustrie. Korea is hier zelf ook heel groot in. Toch geeft dat zeker geen concurrentie maar juist een aanvullende relatie tussen onze twee landen, met samenwerking tot gevolg.”
Pieter Dijkman en Yeondoo Jeong: even een focus op 60 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Korea. (Foto: Ed van de Pol)
Ondanks Covid-19 nam het handelsvolume tussen Nederland en Korea vorig jaar toe met 21%. “Ik hoop dat het blijft groeien. En al zijn er nog geen Koreaanse bedrijven in Alkmaar actief, ik hoop dat er zeker een samenwerking komt tussen Korea en deze regio in de toekomst. We hebben veel overeenkomsten.”
En dan is er natuurlijk nog die historische band via Jan Jansz. Weltevree. De man die onder de naam Pak Yon een leven opbouwde in Korea en daar als adviseur van de koning met zijn westerse technische kennis bijdroeg aan onder andere de doorontwikkeling van hun kanon. Net als vorig jaar zal de ambassadeur, die nu anderhalf jaar in functie is, in augustus een bezoek brengen aan De Rijp om daar Jan Jansz. te gedenken. “Toen ik vorig jaar De Rijp bezocht en na de herdenking voor het eerst door Alkmaar liep kon ik me wel voorstellen dat Pak Yon enorme heimwee moet hebben gehad. Naar die prachtige stad en deze bijzondere regio.”
Zou de geschiedenis van Pak Yon en zijn standbeeld in De Rijp niet een wat grotere rol kunnen spelen in het toerisme vanuit Zuid-Korea naar deze regio?
“Koreanen bezoeken Amsterdam en de Zaanse Schans, ze kennen de tulpen en de molens”, schetst Yeondoo Jeong. “Alkmaar is inderdaad minder bekend. Maar het in de voetstappen treden van Jan Jansz. biedt zeker kansen. Veel Koreaanse jongeren willen tegenwoordig een ‘storytelling visit’ en ze zijn dol op fotogenieke omgevingen en trendy restaurants om dat te delen op hun social media. Die beelden zullen zeker helpen bij de promotie van dit gebied. Waarbij ze het ook leuk vinden om tourist information in hun eigen taal tegen te komen, zoals bij het standbeeld van Pak Yon. Ik zal zeker iedereen aanbevelen en stimuleren om een bezoek aan deze regio te brengen. Zeker nu ik weet hoeveel mooie innovatieve bedrijven hier zijn gevestigd. In dat opzicht was ons eigen bezoek vandaag heel nuttig. Het was indrukwekkend om kennis te maken met deze twee bedrijven en de overeenkomsten die we konden vaststellen zijn heel veelbelovend. Dit alles krijgt zeker een follow up.”
Het gezelschap sprak lang na over de presentaties. (Foto: Ed van de Pol)