Handelsmissie gemeenten Gorinchem en Alkmaar

Van 12 tot en met 15 juni 2017 hebben de gemeente Gorinchem en Alkmaar een handelsmissie gehouden in de Republiek Korea onder leiding van de voormalige minister-president, de heer Balkenende.

Aanleiding voor de handelsmissie naar Korea was de komst van de Koreaanse delegatie uit de gemeente Seogwipo op uitnodiging van de gemeente Gorinchem in april 2016. Deze delegatie is ook hier in Alkmaar en Graft en De Rijp door Burgemeester Piet Bruinooge ontvangen.

 

De handelsmissie in juni 2017 vond plaats tegen de achtergrond van de historische band die Gorinchem en Alkmaar hebben met Korea in de personen van Hendrick Hamel en Jan Janszn. Weltevree.
In Korea is Hendrick Hamel's naam een begrip en elke 5 jaar is er een Hamel Memorial Day, een nationale vrije dag, gewijd aan Hendrick Hamel.

De komst van de delegatie in 2016 leidde tot het inzicht om toekomstplannen te ontwikkelen in twee richtingen: De 1e was samen een gedeeld programma van Gorinchem en Alkmaar samen te stellen, omdat de twee gemeenten met elkaar verbonden zijn door Hendrick Hamel en Jan Janszn. Weltevree of Pak Yon zoals hij in Korea werd genoemd. De tweede was een handelsmissie onder leiding van een lagere overheid te organiseren in plaats van door de regering.
Vanwege de gezamenlijke connectie met Korea was het vanzelfsprekend voor Gorinchem en Alkmaar de handelsmissie samen te organiseren, ook in het licht van het bezoek van de delegatie van Seogwipo in april 2016. En dat betekent ook om bedrijven uit Alkmaar en de omliggende gebieden er bij te betrekken. Deze bedrijven zijn georganiseerd in Ondernemend Alkmaar, vergelijkbaar met de Industriƫle Kring Gorinchem. Helaas kwam voor de organisaties in Alkmaar dit initiatief echter te vroeg, zodat zij nog niet konden deelnemen.

Tijdens de missie werd naast Seoel en Seogwipo ook Gangjin bezocht. Hier werd ondermeer een kaasproeverij georganiseerd met Beemster kaas van de Cono.