Yi Jun 110 Year Commemoration Ceremony

 

Op 14 juli 2017 was de voorzitter van onze stichting, Fré Harmsen, uitgenodigd om een toespraak te houden bij de Herdenking Yi Jun 110 Year Commemoration Ceremony op de Nieuw Eik en Duinen Begraafplaats in Den Haag. Onderstaand een deel van zijn toespraak:

Toen op de ochtend van 5 september 1907 Yi Jun hier werd begraven, was er slechts een Nederlandse ambtenaar aanwezig:  Baron Mackay, raadslid in Den Haag en lid van Provinciale staten. De heer Mackay was voorzitter van de Young Men's Christian Association, de YMCA.

 

De connectie tussen hem en de overledene was, dat de laatste voorzitter was van de CYMA in Korea. Daardoor kenden ze elkaar. Baron Mackay hield een korte toespraak bij die gelegenheid.

Nu sta ik hier als een van de weinige Nederlanders. Ik voel me zeer vereerd om hier vandaag te zijn en in staat te zijn iets te zeggen. In de eerste plaats uit respect voor de eervolle Yi Yun, een echte held voor de Republiek Korea. Een echte vechter voor vrijheid!

Ik sta hier als voorzitter van de Stichting Jan Janszn. Weltevree. Voor wie het nog niet weten: Jan Janszn. Weltevree was de eerste Westerling, die naar Korea kwam in de 17e eeuw en hier voor de rest van zijn leven bleef.

Er is een standbeeld van Jan Janszn. in het centrum van De Rijp, het dorp waar hij in 1595 werd geboren.