Commemoration Day 2018

Dit jaar vond op 24 augustus de 5e Commemoration Day plaats in Hotel De Rijper Eilanden. Tijdens deze speciale editie werd de band tussen Zuid-Korea en De Rijp herdacht, ontstaan door onze beroemde dorpsgenoot Jan Janszn. Weltevree en het feit, dat het beeld van hem, gemaakt door kunstenares Elly Baltus, 30 jaar naast de Grote kerk staat. Met een gevarieerd programma van Nederlandse en Koreaanse cultuur.

 

Naast de Koreaanse  ambassadeur Z.E.de heer Yun Young Lee ontvingen we een groep Koreaanse studenten en een afvaardiging van hun Nederlandse gastheer, de VOKS, Vereniging Oud Korea Strijders. Voor aanvang van het programma hadden zij genoten van een heerlijke lunch, aangeboden door De Rijper Eilanden en kregen ze een kleine rondtoer per bus door onze mooie omgeving, o.a. langs de Schermer molens.Onze voorzitter Fré Harmsen fungeerde als gids.Iedereen genoot van het prachtige pianospel door Tae Yong Kim en Eunhee Baek. Tosca Sombroek (24) geboren en getogen in De Rijp vertelde over haar reis naar Seoul, waar zij voor haar studie Sociale geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam was geweest. Daarna was er een leuke Taekwondo demonstratie van TCP Purmerend. Vervolgens werden alle gasten verplaatst per boot naar het herdenkingsmonument op de Dam, het beeld van Jan Janszn. Weltevree, waar een bloembak met de kleuren van de Koreaanse vlag werd onthuld, geschonken door Piet Groen Compete Tuinverzorging.

Voor het raadhuis werd deze geslaagde middag afgesloten met een drankje,  Koreaanse hapjes, Hollandse kaas, gesponsord door CONO Beemster kaas, Hollandse haring van Jan Prins.