Korea Cultural Exchange Program

Sinds de onthulling van het beeld van Jan Janszn. Weltevree in 1988 worden er in De Rijp diverse activiteiten georganiseerd waarbij de historische band tussen De Rijp en Korea centraal staat.

 

 

The Koreans Come to De Rijp

 

Commemoration Day 2019

Op een zonovergoten maandag, 26 augustus, vond de 6e Commemoration Day plaats, waarop de band tussen Zuid-Korea en De Rijp werd herdacht, ontstaan door onze beroemde dorpsgenoot Jan Janszn. Weltevree, de eerste Westerling, die voet aan wal zette in Korea.

 

LEES MEER

Basisschool De Balein maakt film

Groep 6 van Basisschool De Balein uit De Rijp maakte in 2018 over het leven van Jan Janszoon Weltevree dit leuke filmpje, waar we erg blij mee zijn en waarvoor onze dank!

 

LEES MEER

Commemoration Day 2018

Dit jaar vond op 24 augustus de 5e Commemoration Day plaats in Hotel De Rijper Eilanden. Tijdens deze speciale editie werd de band tussen Zuid-Korea en De Rijp herdacht, ontstaan door onze beroemde dorpsgenoot Jan Janszn. Weltevree en het feit, dat het beeld van hem, gemaakt door kunstenares Elly Baltus, 30 jaar naast de Grote kerk staat. Met een gevarieerd programma van Nederlandse en Koreaanse cultuur.

 

LEES MEER

Bezoek aan Hamelhuis Gorinchem

Op 4 november 2017 bracht de stichting Jan Janszoon Weltevree een bezoek aan het Hamelhuis in Gorinchem. Hendrick Hamel, geboren in 1630 in Gorinchem was maritiem boekhouder van het VOC schip De Sperwer, dat schipbreuk leed in 1653 voor de kust van het Koreaanse eiland Jeju. Daar werd hij met de overlevenden gevangen genomen en voorgeleid aan de koning, die werd vergezeld door een blanke man met rode baard, de Nederlander Jan Janszoon Weltevree. Na 13 jaar wist Hamel naar Japan te ontvluchten en schreef hij zijn Journael, een interessant verhaal o.a. over het geïsoleerde koninkrijk Korea, geschreven door een van de eerste Europeanen, die daar  voet aan wal zette. In dit boek, dat in verschillende Europese landen verscheen, vertelt hij ook over het bestaan van Jan Janszoon Weltevree uit De Rijp. 

We werden in Gorinchem hartelijk ontvangen door de bestuursleden Dick van Zanten, Jeroen van Rosmalen, Evert van Sprakelaar, Steven Dondorp en de historica Valentine Wikaart en kregen een interessante rondleiding door het prachtig gerestaureerde museum.

Voorzitter Fré nam verheugd een facsimile exemplaar van het Hamel Journael in ontvangst van het Hamelhuis bestuur.

 

LEES MEER

Commemoration Day 2017

Op vrijdag 25 augustus 2017 werd de 4e Jan Janszn.Weltevree Commemoration Day gehouden. Tijdens een zonovergoten dag werden de gasten getrakteerd op een uitgebreid programma. Na een lunch in het  Rijper museum met korte rondleiding door Aldert Pilkes en Pieter Floore vond de officiele receptie plaats in Hotel De Rijper Eilanden. Sunnam Kim opende met een traditionele Koreaanse dans, de Koninginnedans.

 

LEES MEER

Yi Jun 110 Year Commemoration Ceremony

 

Op 14 juli 2017 was de voorzitter van onze stichting, Fré Harmsen, uitgenodigd om een toespraak te houden bij de Herdenking Yi Jun 110 Year Commemoration Ceremony op de Nieuw Eik en Duinen Begraafplaats in Den Haag. Onderstaand een deel van zijn toespraak:

Toen op de ochtend van 5 september 1907 Yi Jun hier werd begraven, was er slechts een Nederlandse ambtenaar aanwezig:  Baron Mackay, raadslid in Den Haag en lid van Provinciale staten. De heer Mackay was voorzitter van de Young Men's Christian Association, de YMCA.

 

LEES MEER

Bezoek burgermeester Bruinooge aan Korea

Op uitnodiging van de ambassadeur van Zuid-Korea heeft burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar van 4 tot 10 september 2016 een bezoek gebracht aan Zuid-Korea. Tijdens zijn bezoek is er o.a. gesproken over evt. samenwerking van Alkmaar en Zuid-Korea op economisch en toeristisch gebied en het uitbouwen van de goede goede contacten die er reeds zijn op basis van de persoon Jan Janszn. Weltevree. Deze contacten kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van handel, investeringen en toerisme van oze regio met Zuid-Korea en vice versa.

 

Commemoration Day

Op vrijdag 26 augustus 2016 werd in de Grote Kerk van De Rijp een speciale herdenkingsdag gehouden ter ere van Jan Janszoon Weltevree.

Na een welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting Jan Janszn. Weltevree, Fré Harmsen, werd de officiële opening verricht door de ambassadeur van de Republiek Zuid-Korea Z.E. Jonghyun Choi. Daarna werd het woord gegeven aan burgemeester Bruinooge en verzamelaar en schrijver Peter van Kinderen. Met muzikale omlijsting van Koreaanse musici en mooie beelden van Graft- De Rijp werd de middag gezellig afgesloten.

Koreaanse loco-burgemeester op bezoek

Loco-burgemeester Hur Baob Ryul uit het Zuid-Koreaanse Seogwipo heeft vrijdag 29 april 2017 om 10:00 uur de bel van de Alkmaarse kaasmarkt geluid. Daarna kwam hij met zijn delegatie, wethouder Pieter Dijkman en ambtenaren uit Alkmaar via de museummolens in de Schermer naar Graft. Na de lunch ging het gezelschap in de boot van Jaap Klaver voor een tochtje naar De Rijp. Daar werden zij welkom geheten door dorpsomroeper Jan Geert de Eerste in het Koreaans. De reden van dit bezoek is de historische band tussen de regio en Zuid-Korea.

Koningsdag 2014

Ter gelegenheid van de 47e verjaardag van Koning Willem-Alexander vierde de koninklijke familie op 26 april 2014 de eerste Koningsdag in De Rijp. Bij het beeld van Jan Janszn. Weltevree werd de koninklijke familie begroet door de Koreaanse ambassadeur LEE en er stonden heerlijke Koreaanse hapjes klaar.

 

Het programma duurde van 10:00 tot ca. 11:15 uur, waarna de Koninklijke familie per bus naar Amstelveen vertrok.

 

LEES MEER